Fristad Entreprenad

Fristad Entreprenad är ett arbetsintegrerande socialt företag i centrala Krokom.
I Sverige fanns år 2013 ungefär 300 arbetsintegrerande sociala företag varav 5  av dem i Jämtlands län.
Vi är det första som etablerar sig i Krokoms kommun och vi vet att socialt företagande vidgar arbetsmarknaden när varje människa ges möjlighet att arbeta 100% utifrån sin egen förmåga.

31 maj 2014 hade Hyresgästföreningen aktiviteter i parken och då hade vi Parkstugan öppen för första gången. Vi hade olika möbler och färger för att möblera i olika grupper för att skapa en så mysig stämning som möjligt. Vi serverade soppa och sålde kaffe och fikabröd. Den 3 juli hade vi personaldag däe vi passade på att grilla... Solen sken och vi njöt av både solen , maten och varandras sällskap.

Historik

Fristad Entreprenad började med att vi gick en kurs i socialt företagande hos Coompanion som möjliggjordes av projekt Solaris (Socialt företagande - Lärande – Arbete – Rehabilitering - Integration i samverkan).

Vi bollade ideer fram och tillbaka vad vi skulle starta, alltifrån hunddagis till grönarbete men de slutade med en cafèverksamhet efter att vi inledde ett samarbete med kyrkan.
Där upptäckte vi att vi som socialt företag och kyrkan hade samma värdegrund och vision.

Vi inledde även ett samarbete med Krokoms byförening och hade vår första sopplunch servering i deras lokaler.

Den 2 december 2013 tog Fristad Entreprenad över driften av Café Vilan, som började ganska försiktigt med våffel och toast-servering samt en dag med lätt lunch.
Det blev en succé och vi utökade lunch till tre dar i veckan och att vi idag med 3 dagars lunchservering, har ca. 140 gäster i veckan.

Och från och med 1 maj 2014 kommer Fristad Entreprenad anställa de tre första i företaget.

Den 3 oktober 2014 tilldelades Fristad tillgänglighetspriset under Krokoms guldkväll.

Under 2016 har några av oss gått en hunddagisutbildning och vi jobbar just nu mot att starta upp vårt hunddagis som kommer att heta HUNDra Procent.

Affärsidé

  • Intergrera människor i samhälle och arbetsliv
  • Återinvestera vinster
  • Skapa delaktighet för medarbetarna
  • Vara fristående från offentlig sektor

Vision

Mer än bara en lunchresturang...

Värdegrund

  • 100% av sin egen förmåga
  • Gemenskap
  • Jämställdhet & Jämlikhet